• +420 725 419 680 Po-Pá 9-15 h
  • Facebook

Jak pečovat o koženou kabelku

14.7.2016, 20:28

Každá stylová žena by měla vlastnit alespoň jednu koženou kabelku. Koupě kožené kabelky je sice vysoká investice, ale při správné péči o ni vám vydrží opravdu dlouhou dobu.

Proč kožená kabelka?

Pravá kůže je velice kvalitní materiál, který při správné péči vydrží, což se o koženkových a jiných materiálech říct nedá. Koženkový materiál je imitací kůže, který sice vypadá hezky v prodejně, ale po týdnu používání se vám začíná povrch kabelky odírat a otrhávat. Taková potrhaná kabelka pak nevypadá vůbec dobře. Jediné co můžete udělat je nechat povrch opravit za další peníze, nechat ji doma na prach nebo ji rovnou hodit do popelnice.

Kožená kabelka vypadá vždy elegantně, jelikož se její povrch neodírá a navíc se v případě jakékoliv závady můžete obrátit na prodejce.

Podívat se můžete například na tmavě modrou kabelku od ItalY Imanol z hovězí kůže.

Potřebná péče

Aby kabelka dlouho vydržela, je potřeba se o ni pravidelně starat. Důležité je začít hned od koupení kabelky, ideálně než ji začnete používat. Její povrch naimpregnujte přípravkem na impregnaci kůže. Koupit ho můžete přímo u prodejce kabelky, případně vyhledat na internetových stránkách.

Když si koupíte nový impregnační sprej, ujistěte se, že ho vaše kabelka dobře snáší. Proto poprvé aplikujte sprej na stranu, kterou pokládáte na zem. Kdyby se tento sprej nesnesl s povrchem, vyzkoušejte jiný. Většinou jsou ale impregnační spreje natolik kvalitní, že se nemusíte zničení obávat.

Po první aplikaci spreje vydržte chvíli, než zaschne. Pokud je povrch kabelky v pořádku, aplikujte sprej na celý povrch.Impregnaci nezanedbávejte, jelikož impregnovaný povrch chrání kabelku před vnějšími vlivy. Nezapomeňte, že i my se chráníme podle počasí. Impregnace zajistí, že se povrch kabelky jakoby „uzavře“ a je odolný vůči vlhkosti, mastnotě a jiným nečistotám.

 

Čištění kabelky

Kromě impregnace doporučuji koupit i čistící přípravek. Tyto produkty zaručí, že bude kabelka kvalitně vyčištěna a prach a špína ho nebudou zatěžovat a ničit.

K samotnému rozetření přípravku použijte hadřík z mikrotenových vláken. Rozhodně ne kapesníky a hadry, které nejsou na povrch kožené kabelky určeny.

Čistící přípravek aplikujte nejprve na spodní část kabelky, jako u impregnování.Pokud ale nechcete investovat do profesionálních přípravků na čištění, postačí vám trochu dětského šamponu smíchaným s vodou. Do dobře vymyté lahvičky nalijte trochu šamponu a dolijte vodou. Pak zavřete uzávěrem s rozprašovačem a aplikujte na kabelku a to znovu nejprve na spodní část. Prach a nečistoty pak setřete hadříkem z mikrovlákna.

 

Krém na kožený povrch

Pro kabelky jsou určené i krémy, aby nedocházelo k snížení pružnosti kůže. Koupit ho můžete znovu od prodejce kabelky. Rozhodně ale nekupujte a neaplikujte krém na boty! Ten má jiné složení a kožený povrch kabelky by zničil.

 

Občasná péče

Nezapomínejte ani na vnitřek kabelky. Nenechávejte těžké věci v kabelce déle, než je nutné. Pokud kabelku nebudete dlouhou dobu používat, naimpregnujte ji, vyčistěte a potom uložte do originálního obalu, v kterém byla při koupení zabalena. Takto ji zavěste do skříně nebo položte na určené místo. Dejte pozor i na to, aby na kabelce nebyly těžké předměty, aby neztratila svůj původní tvar.