• +420 725 419 680 Po-Pá 9-15 h
  • Facebook

Kam odkládáte svou kabelku?

27.2.2018, 21:46

Kabelka je módní doplněk, který je pro každou ženu nezbytností. Všechny ženy je nosí, málokteré si ale ví rady s tím, kam kabelku při různých příležitostech odložit.

V restauraci 

Možná vás překvapí fakt, že by žena měla při jídle sedět jen na jedné třetině židle, maximálně v její polovině. Je to z toho důvodu, aby udržela přímý sed a neseděla u stolu shrbeně, jak to má povoleno muž. Pokud dodržujete tento společenský posed, pak víte, že mezi zády a opěradlem máte dostatek místa. Kabelkou tedy můžete vyplnit tento prostor. 

Problém může nastat v případě vykrojeného opěradla. Pokud by kabelka ze židle mohla padat, můžete ji položit na jinou volnou židli u vašeho stolu. 

Jestliže sedíte u stolu, kde jsou všechny židle obsazeny, nebo máte při romantické večeři k dispozici jen židle dvě, musíte položení kabelky řešit jinak. V lepších restauracích vám může být číšníkem přistavena nízká stolička, na kterou můžete svou kabelku odložit. V jiném případě pak kabelku položte k nohám stolu, ale tak, aby nevadila obsluze. Podlaha v restauraci by měla být čistá. 

Pamatujte si, že dle etikety je zakázáno pokládat kabelku na prostřený stůl. Není vhodné ani pověšení kabelky s dlouhým uchem přes opěradlo židle. 

Na plese

Pokud jde o ples, může nastat problém. Pravidla ukládání kabelky platí stejná jako v restauraci, ale co dělat ve chvíli, kdy se s partnerem rozhodnete tančit? Pokud navštěvujete společenskou akci s vašimi známými, nechte si své cennosti v bezpečí u nich. Pokud tuto možnost nemáte, je vhodné pořídit si kabelku s dlouhým popruhem nebo s ouškem na ruku, abyste si ji mohla k sobě ,,připoutat‘‘. Kabelku můžete nechat uschovanou v šatně, ale musíte počítat s tím, že se pro některé věci v ní schované budete muset třeba i několikrát za večer vracet. Máte ještě jednu možnost. Ponechte své veškeré cennosti doma a spoléhejte na přítele, kterému se drobnosti vejdou do společenského saka. 

Kdekoliv jinde aneb háček pro všechny příležitosti 

Pokud zrovna nejste v luxusním podniku, není úplně vhodné svou kabelku pokládat na zem. Nikdy nevíte, na čem bude ležet. Může se vám umazat nebo na ni můžete ze stolu něco vylít. Pokud o ni někdo zakopne, můžete znehodnotit její dokonalý tvar. V případě položené kabelky na zemi vám taky hrozí možnost odcizení. V současné době se ukrývají zloději na každém rohu a čekají na svou příležitost. Neriskujte své cennosti a odložení kabelky řešte jinak. 

Novým trendem jsou háčky na kabelky. Seženete je v různých tvarech a odlišných designech. Háček má kruhový tvar a lehce se rozkládá. Obvykle je vyroben z úchytné a ozdobné části. Bývá dekorativně vyzdoben kamínky nebo zrcátkem. Vejde se do každé kabelky a udrží těžkou váhu. Ochraňte svou kabelku proti zlodějům i nečistotám. S háčkem se vám to podaří snadno.