• +420 725 419 680 Po-Pá 9-15 h
  • Facebook

Víte, jaká dámská peněženka je pro vás ta pravá?

2.7.2017, 22:51

K nejdůležitějším doplňkům každé ženy patří nesporně její kabelka a peněženka. Avšak zatímco výběru kabelek věnujeme značnou pozornost, tak volbu vhodné peněženky spíše zanedbáváme. Je to škoda, protože oba zmíněné kousky by měly ladit. Tvoří totiž jakýsi celek. Důležitost výběru peněženky samozřejmě není jen o estetice. Zásadní roli hraje praktičnost a funkčnost. Nechcete přece své peníze ztratit či poškodit, což u nekvalitních peněženek hrozí. Drobné vypadávají z jim určené přihrádky, pro bankovky není dostatek místa a jsou pak zmuchlané a snáze se potrhají. Uvedeným problémům lze naštěstí předejít správným výběrem vhodného úložiště pro vaši hotovost. Nevíte, jaká peněženka ideálně propojuje praktičnost s designem? Která bude pro vás ta pravá? Máme pro vás pár užitečných rad a tipů pro volbu dámské peněženky.

Čemu věnovat pozornost?

Z hlediska funkčnosti peněženky věnujte pozornost několika faktorům. Konkrétně se jedná o materiál použitý k výrobě, druh zapínání, velikost a tvar peněženky, počet a rozměry přihrádek. Až po zhodnocení praktické stránky se zaměřte na volbu designu. 

Materiál

Nejkvalitnější kousky bývají vyrobeny z pravé kůže. Vynikají dlouhou životností. Bohužel z pravé kůže není možné vyrobit tak designově pestré a zajímavé kousky jako ze syntetické kůže. Jenže přestože je syntetická kůže mnohem odolnější než v minulosti, tak se pravé kůži nevyrovná. Jaký materiál upřednostnit? Záleží na vašem založení. Potrpíte-li si na praktičnost a nadčasovost, zvolte peněženku z pravé kůže (např. Delami Celestiel). Jestliže upřednostňujete módní trendy a ráda střídáte různé styly, je pro vás ideální peněženka ze syntetické kůže (např. Dudlin M245). Látkové peněženky jsou vhodné do batohu při výletech, pro děti a teenagery. Zpravidla vynikají barevností, ale mají nižší životnost než peněženky z pravé či syntetické kůže.

Zapínání a přihrádky

Existuje celá řada druhů zapínání od magnetických přezek a patentek přes cvočky po zipy. Nejvhodnější bývá peněženka z kombinací více druhů zapínání Dudlin M251. Kombinované zapínání totiž lépe zabezpečí obsah peněženky před vysypáním. Zvolte peněženku s dostatečným množstvím přihrádek, do nichž se vejdou bankovky a platební karty. Mince je nejlépe umisťovat do kapsičky na zip, která je součástí peněženky.  

Velikost a tvar 

V žádném případě neplatí, že čím větší peněženku máte, tím lépe. Záleží totiž na příležitosti, k níž si peněženku berete a na zvolené kabelce. Na ples a jiné společenské příležitosti se skvěle hodí David Jones Avenelle. Jde o psaníčko a peněženku v jednom. Pokud vyrazíte na nákupy, oceníte shopper v kombinaci s větší peněženkou (např. Dudlin M258). Z hlediska tvaru peněženky buďte spíše konzervativní, ideální jsou obdélníkové.

 

Design podle kabelky

Z estetického hlediska vybírejte peněženku podle kabelky. Oba doplňky by spolu měly ladit. Rozdílnost designu by působila rušivě. Rovněž vezměte v potaz společenskou příležitost, k níž si peněženku berete. Ke zvláštním příležitostem upřednostňujte reprezentativní doplňky.