• +420 725 419 680 Po-Pá 9-15 h
  • Facebook

Vyberte si vhodný kufr na cesty

15.5.2019, 16:28

Často cestujete? Zapomeňte na těžké tašky přes rameno, ze kterých vás tak akorát budou bolet záda. Vybavte se luxusním kufrem a udělejte si své cesty příjemnější.

Víte, jak při výběru nového kufru postupovat? Každý má jiné preference. Projděte si kufry s námi a vyberte si ten nejlepší přesně pro vás.

V první řadě je nutné si promyslet, na co kufr potřebujete. Jezdíte na pracovní stáže přes noc nebo trávíte týdny v zahraničí? Jestliže by se vám nové kufry hodily taky na dovolenou, můžete se zaměřit na výběr setu kufrů. Doma budete mít připravena zavazadla pro všechny příležitosti a vždy si mezi nimi zvolíte ideální rozměr. Sety se obvykle prodávají po třech kusech. Ty souvisí s níže popsanými velikostmi. 

Největší zavazadlo je velikosti L. To se hodí na delší pobyty či dovolené. Pokud cestujete ve dvou, možná vám tato velikost kufru bude stačit pro oba. Běžné zavazadlo má velikost M, jeho výška se pohybuje od šedesáti do osmdesáti centimetrů. Nejmenší kufry, které jsou nazývány jako příruční, cizím názvem cabin baggage, jsou pak značeny velikostí S. Jde o běžná zavazadla, je možné vzít si je s sebou do letadla na palubu. Před letem si však rozměry zkontrolujte, každá letecká společnost je má nastavené trochu jinak. Tento typ kufru se hodí na krátké cesty, zabalíte do něj největší nezbytnosti a pár kusů oblečení.

Při výběru kufrů je nutné zvážit taky materiál. Každý má své pro i proti. V současné době je větší poptávka po kufrech skořepinových, tedy plastových. Tento materiál lépe ochraňuje celý obsah kufru, jedná se samozřejmě o strukturu, která nepromoká. Jsou snadno omyvatelné a obvykle se s nimi i lépe manipuluje. Nevýhodou těchto kufrů je to, že se mohou snadno poškrábat a velkými nárazy praskají. 

Textilní kufry na kolečkách jsou rozhodně více flexibilní. Dají se zmáčknout, látka se umí nafouknout. Dalo by se říci, že vás nebudou na rozdíl od předchozího druhu limitovat při balení. Vyznačují se většinou více kapsami, jak uvnitř kufru, tak i zvenku. Díky tomu si v kufru můžete utvořit větší systém ve sbalených věcech. Některé z nich mohou mít boční expandér, zip, který rozšíří kufr až o čtvrtinu jeho objemu. Textilní kufry jsou jednoznačně lehčí než skořepinové. Nevýhodou tohoto typu kufrů je promokavost a taky horší údržba. Kufr se snáz zašpiní.

Když budete mít vybranou kategorii kufrů, zaměřte se ještě na držadla. Ta by samozřejmě měla být pevná, ale taky musí být dostatečně dlouhá. Výhodou jsou též postranní madla kufrů, která se hodí k přenášení a ke krátkodobé manipulaci. 

Při výběru se můžete pozastavit i nad kolečky. Pokud si koupíte kufr stylu spinner, bude mít kolečka čtyři. Ty se otáčí o 360°, a tak můžete s kufrem manipulovat při jízdě dle libosti. Jeho nevýhodou je horší sklopitelnost, takže se mu moc nedaří překonávat obrubníky. Jestli máte v plánu často projíždět přes překážky, ať už kameny nebo právě chodníky, dejte přednost upright kufrům, které mají jen kolečka dvě. Ty se hodí i na delší tratě.

Myslete taky na vzor kufru. Vyberte si zavazadlo originální, které jen tak nikdo nemá, ale nezapomínejte na to, aby se hodil k vašemu stylu oblékání a hlavně k příležitosti, ke které je primárně určen. Jiný kufr je vhodný na pracovní jednání, jiný na dovolenou.

Máte už jasno? Nezapomeňte taky na příruční zavazadlo jménem kabelka.