• +420 725 419 680 Po-Pá 9-15 h
  • Facebook

Velký návrat ledvinek

23.3.2018, 12:32

Móda je dynamická, neustále sa mení. Každú chvíľu príde svetoznámy návrhár s novým klenotom. Napadlo vás ale niekedy premýšľať nad tým, čo sa v móde opakuje? Už sa vám stalo, že by ste si povedali, to sme nosili zamlada?

Bum bag, fanny pack, česky prostě ledvinka. Ano, nezbytný módní doplněk devadesátek je zpět.

Jde o malé lehké zavazadlo vhodné ke každodennímu užívání, které se nosí kolem boků či pasu. Od místa nošení se samozřejmě vyvinul i její název. Nošení je však možné taky na rameni. Ledvinka je vždy opatřena alespoň jedním zipem pro zajištění svého nákladu.

Hodí se k šatům, ke kabátu, k džínům i přes rameno. Ledvinka je zkrátka multifunkční.

Její nošení bylo slavnostně obnoveno již loňský podzim, avšak do povědomí více lidí se dostala až s příchodem nového roku.

Ledvinka se stala poprvé populární mezi osmdesátými a devadesátými lety dvacátého století. Po ,,devadesátkách‘‘ se ledvinka například spolu s dlouhými ponožkami v sandálech zapsala do kategorie největšího českého nevkusu. V současné době se však pohled na ledvinku mění, a to dost razantně. Jakmile její nošení znovuobnovili světoví návrháři, přivítali ji i Češi.

Ledvinky se asi před rokem začaly v hojném počtu nosit nejprve v Americe. Éra batohů totiž lidi začala nudit. Chtělo to něco nového, ale hlavně pohodlného a praktického.