• +420 725 419 680 Po-Pá 9-15 h
  • Facebook

Odstraňte skvrny ze své kabelky

14.4.2018, 23:10

Trápí vás ušpiněná kabelka? Čmárnutí propiskou, skvrna od kávy nebo celá taška od líčidel? Na všechno máme řešení! Ošetřete kabelku tak, aby zase vypadala jako nová!

Jarní ošetření

Pomozte vaší oblíbené kabelce ze zimního kabátu. Z Kabelky nejprve odstraňte veškeré nečistoty a pak ji pěkně pomažte speciální emulzí nebo olejem. Už zase září? Tak teď se podíváme na to, zda za sezónu nošení nezískala nějaké skvrny. Pokud ano, odstraníme je!

Tráva a mléko

Pokud jste kabelku či pracovní tašku nechtěně položili do trávy, která po sobě na zavazadle nechala zelenou stopu, nebojte se, fleky půjdou velmi snadno dolů. Stačí skvrnu polít mlékem nebo v něm celou kabelku vyprat. Dobrým a ještě účinnějším řešením je taky ocet. Na ten však opatrně. Mohl by do sebe nenávratně vtáhnout barvy kabelky.

Dolů dostanete i olejové skvrny

Jestliže se na vaší kabelce nebo i v její vnitřní části objevily mastné fleky, snadno je dostanete z tašky pomocí dětského pudru. Nasypte jej na všechna ušpiněná místa a nechte působit. Sypká látka do sebe vsákne mastnotu a skvrna bude hned pryč.

Když si kabelka dá kávu nebo čaj

Vylilo se na vaši kabelku občerstvení, které jste si objednala v kavárně? I když nekouříte, půjčte si od někoho jednu cigaretu a zapalte ji. Počkejte, až se z ní začne sypat popel, to je váš cíl. Vezměte alespoň lžičku popela, smíchejte jej s vodou a vytvořte hustou kašičku. Tu položte na znečištěné místo a nechte působit minimálně dvě hodiny. Pak stačí kabelku otřít vodou s trochou mýdla a máte hotovo. Dejte si pozor na to, že tato taktika platí pouze na vodou otíratelné materiály. Textilní kabelka by se vám od popela mohla ušpinit, určitě po této proceduře bude potřebovat vyprat. 

Starý chléb na semišový materiál

Pokud je vaše kabelka pokryta semišem nebo podobnou látkou, pomůže vám k jejímu čištění ztvrdlý chléb. Nikdy látky s chlupatou strukturou nenamáčejte, po uschnutí by se mokrá místa nemusela vrátit do původní podoby.

Univerzální pěna na holení

Pokud se vám na kabelku dostala jakákoliv nečistota, zkuste na ni nejprve nanést trochu klasické pěny na holení. Tu nechte hodinku na místě zaschnout. Jamile ztvrdne, neodlupujte ji, jemně ji sundávejte vodou. Nečistota by se měla vsáknout do pěny. Kabelka tedy po omytí bude jako nová. Jestliže se vám z ní nepodařilo odstranit nečistotu celou, nechte kabelku uschnout a postup zopakujte. Teď je třeba nechat na ni pěnu déle, klidně přes celou noc.

Kosmetika nalíčila i vnitřek vaší kabelky

Pokud se vám vysypala kosmetika do taška a například tužka na oči zašpinila celé dno vaší kabelky, nezoufejte. Vezměte do ruky odličovač, kápněte ho na tampónek a kosmetiku jemnými tahy odstraňte.

Když se ozve propiska

Podařilo se vám na kabelce zanechat stopu od propisky nebo fixy? Vezměte si na pomoc zubní pastu. Dejte si ale pozor na to, aby byla bílá, žádné trendy dvoubarevné pasty k čištění kabelky nepoužívejte. Pastu nechte na látce působit minimálně dvě hodiny. Pasta dokáže odstraňovat stopy propisky i z běžného oblečení, to je dobré si pamatovat, třeba se vám to bude někdy hodit.