• +420 725 419 680 Po-Pá 9-15 h
  • Facebook

Jak vybrat správnou peněženku?

8.5.2018, 09:09

Bez peněženky bychom nemohli vůbec fungovat. Ukrýváme do ní peníze, ale taky karty a mnohdy i drobné důležité dokumenty. Výběr peněženky je velice důležitý. Peněženka by měla vyhovovat všem vašim potřebám a určitě by se vám měla i líbit. Jak postupovat při výběru peněženky?

Pokud si vybíráte novou peněženku, určitě je dobré nejprve zhodnotit plusy a minusy vaší současné pomocnice. Přijdete na mnoho bodů, které chcete zachovat, ale taky si ujasníte, co vám na současné peněžence vadí. Všechna hlediska si nechte projít hlavou a pak se dejte do výběru.

Materiál a typ peněženky

Pokud chcete působit stylově, určitě byste se měli poohlédnout po běžných peněženkách z koženého nebo koženkového materiálu. Ty lze využít pro každou příležitost. jestliže vás to táhne spíše k textilnímu typu peněženky, měli byste mít doma připravenu i jednu klasickou. Peněženky sportovního typu přece jen nepůsobí seriózně a na některé akce se jako doplněk nehodí.  

Velikost

Rozměry peněženky jsou velmi důležitým bodem. Velká peněženka není sice skladná, ale máte jistotu, že se vám do ní všechno vejde. Velkou peněženku můžete využít jako módní doplněk místo kabelky, malá peněženka se vám zase vejde i do malého psaníčka. Pokud se nemůžete rozhodnout, je vhodné popřemýšlet o nákupu dvou peněženek. Velkou noste běžně, v případě volby drobné kabelky sáhnete po malé peněžence, do níž přeskládáte jen to potřebné.

Při výběru peněženky je dobré sepsat si seznam věcí, které potřebujete v peněžence ukrýt. Bude vám stačit jedna přihrádka na bankovky? Kam pak schováte účtenky? Kolik máte karet, které potřebujete mít neustále při sobě? Všechna tato hlediska je nezbytné zohlednit. Pokud kromě dokladů potřebujete do peněženky ukrýt ještě další spoustu zákaznických karet, je vhodné popřemýšlet nad speciálním pouzdrem na doklady. Přeplněná peněženka se vám mnohem dříve zničí a navíc nikdy nebude působit stylově. 

Zapínání

Peněženky by se daly podle zapínání rozdělit do dvou hlavních kategorií. Jedny se zapínají na zip, druhé patentem. Jednoznačně praktičtější jsou peněženky chráněné zipem. Máte jistotu, že z nich nic nevytrousíte, lépe se s nimi taky manipuluje. Problém nastává však s objemem. Zipová peněženka nebude nikdy tak variabilní jako ta na patent. Nesmíte ji přeplňovat, jinak hrozí poškození zipu.

Hlavní kapsa ovšem ještě nedělá nositelům peněženek tak velký problém. Největší krize nastává v případě mincí. Pořádně si prohlédněte, zda vámi vybraná peněženka má přihrádku na mince. Vyplatí se koupě takové peněženky, jejíž kapsa na mince je opatřena zipem. Vyhnete se neustálému vypadávání peněz na zem nebo do kabelky.  

Barva a motiv

Peněženku byste měli vybírat s ohledem na všechny okolnosti a příležitosti. Promyslete, jaké barvy oblečení a kabelek nejčastěji nosíte a s nimi peněženku můžete ladit. Nebojte se motivů. Co takhle decentní proužky nebo puntíky? Na jaro a léto se vám bude skvěle hodit peněženka s motivy květů. Podívejte se například na Velkou dámskou peněženku krémovou – Dudlin ve skvělé barvě s originálním vzorem. Nejkupovanější peněženky jsou jednobarevné, obvykle v odstínech černé, šedé nebo hnědé.

Jaká peněženka bude zdobit vás? Víte, že podle Feng shui je vhodné vybírat peněženku v období dorůstajícího měsíce? Tato fáze cyklu totiž symbolizuje hromadění energie a narůstající majetek.