• +420 725 419 680 Po-Pá 9-15 h
  • Facebook

Poškodila se vám kabelka?

9.5.2018, 17:29

Co dělat v případě, že se s vaši kabelkou něco stalo? Odpárané poutko, zaseknutý zip nebo ošklivá šmouha? Přečtěte si, jak se těchto problémů zbavit.

Utržené ucho a poutko

Pokud má vaše kabelka utržené ucho, mělo by jít přišít zpět. Jestliže však vlastníte kabelku z pevného materiálu, kterým obyčejná jehla jen opravdu těžko projde, budete muset kabelku předat do rukou odborníka. Drobné úpravy tohoto typu vám nabídnou například v opravárnách obuvi.

Kabelku však můžete zachránit i speciálním lepidlem určeným pro opravdu kabelek a bot. Tato lepidla fungují i na kožené a koženkové materiály. V případě použití na jiné materiály raději prostudujte, zda je toto lepidlo vhodné. Před lepením kabelky nezapomeňte místo očistit. Vteřinové lepidlo se vyplatí mít po ruce neustále, mnohdy vám prokáže užitečné služby. Ucho lepené nikoliv šité vám vydrží na dočasné používání. Pokud do kabelky plánujete vkládat těžší věci, vyplatí se nechat si ucho kabelky přišít.  

Ztracená spona, rozbitý patent

Pokud se vám z kabelky vytrhla spona nebo řešíte ztracený patent, nemusíte se dlouho trápit. Součástky tohoto typu seženete v každé galanterii, stačí je pak na kabelku připevnit jedním z výše popsaných postupů.

Rozbitý zip

Zip na kabelce se může snadno začít zasekávat. Dokonce se může zastavit v polovině zavírání tak, že se ani nedostanete pro své poklady. V takovém případě zip namažte mýdlem, nebo grafitem. Těmito surovinami jej promastíte a následně se snadno rozepne.

Zejména pokud na tašku vyvíjíte velký nátlak, může se vám na ni začít zip naopak rozjíždět. Jak ho srovnat do pořádku? Prozkoumejte, zda není ohnutý nějaký zoubek na zipu. Jedna drobná vada tohoto typu může znamenat potíž pro celý zip. Pokud jsou elementy zipu v pořádku, pak se prodívejte ještě na jezdec, případně ho vyjměte a nahraďte jiným.

Tyto úpravy snadno zvládnete po domácku. Jestliže však ani jedna nezabrala, bude třeba nechat opravit zip celý. V tomto případě se vyplatí zanést kabelku profesionálovi v oboru.

Skvrny na kabelce

Pokud se vám kabelka ušpinila, řiďte se podle materiálů. Na kožené a koženkové materiály vám postačí mýdlo a jemná houbička. Pokud skvrna nepůjde těmito prostředky odstranit, budete si muset obstarat speciální prostředek na hladké povrchy. Skvrny ze semiše se dají odstranit pomocí suchého chlebu. Špína se na něj nachytá a vaše kabelka bude jako nová. S kabelkami textilního typu bývá většinou, největší problém. Čištění budete muset zvládnout pomocí běžného prášku na praní. Pokud jde o jednoduchou kabelku, která není nijak vyztužená, můžete ji zkusit vyprat přímo v pračce.

A co se skvrnami, které nejdou odstranit? Nebojte se, i pro tento problém existuje řešení. Zkuste skvrnu zamaskovat. Připněte na kabelku hezký přívěsek nebo ji ozdobte drobným designovým šátkem, který skvrnu schová. Jestliže se problém nachází v centrální části tašky, zkuste ho vyřešit stylovou broží.