• +420 725 419 680 Po-Pá 9-15 h
  • Facebook

Zajímavá fakta o módě a kabelkách

18.6.2018, 11:34

Každý módní umělec startoval jinak. Začátky některých byly opravdu krušné, jiní umělci se na svůj vrchol dostali poměrně snadno. Coco Chanel odstartovala svou kariéru výrobou klobouků, Ralph Lauren alias Ralph Liftshitz zase začínal výrobou kravat. Tito dva návrháři propadli módě až v dospělém věku, avšak Michael Kors svůj první model šatů vytvořil už v pěti letech.

V České republice byly za minulý rok prodány nebo ještě zdarma darovány více než tři miliardy igelitových tašek. Ani ne jedna dvacetina z tohoto počtu pak byla recyklována. Každým rokem v důsledku používání igelitových tašek uhyne statisíce mořských živočichů. V současné době jsou sice igelitky zpoplatněny, ale jejich využití je stále velmi vysoké. Nebylo by od věci přidat do své kabelky plátěnou tašku nebo skladnou shopper bag a nákup odnášet v ní? 

Na molech, kde se procházejí modelky v outfitech předních světových návrhářů vídáme ledacos, avšak živý tvor se na oblečení teda neobjevuje. Co byste řekli na to, kdybyste místo brože nosili na kabelce či kabátě živého chameleona? V exotických zemích byl chameleon tradičním doplňkem vyšší třídy lidí až do počátku dvacátého století. 

 

Nejdražší kabelka světa stojí neuvěřitelných 76 milionů korun. Je zapsána v Guinessově knize rekordů. Na její výrobě se podílelo deset řemeslníků, kteří na model postupně umisťovali celkem 4 517 diamantů. Výroba jim trvala téměř devět tisíc hodin. Kabelka nese název 1001 Nights Diamond Purse.

Historicky první panenka Barbie měla na sobě pruhované jednodílné plavky, éra oblečků přišla až později. Již od začátku však bylo možné k panence dokoupit příslušenství v podobě bot a kabelky. Tento set vždy barevně ladil k sobě.

Nejdražší boty stojí 72 milionů korun. Stvořil je Harry Winston, který se při své tvorbě nechal inspirovat hrdinkou knihy Čaroděj ze země Oz.

Můžeme být rádi za to, že do ulic smíme vycházet úplně v čemkoliv. Například v Jižní Koreji bylo donedávna zakázáno nošení mini sukní. Policejní hlídka měla právo na přeměření každé dámské sukně. V případě, že její délka nesplňovala pravidla, mohla být nositelka dokonce i zatčena.

Historicky první podpatky nosili muži. Nešlo o módní záležitost, nýbrž o jezdeckou pomůcku. Boty na podpatcích mužům zajišťovaly lepší stabilitu při ježdění na koni. Využívali je až do počátků osmnáctého století. Některá tato obuv se zachovala dodnes, je k vidění v muzeích. 

Logo na oblečení či módní doplňky nebylo standartní až do roku 1933, kdy značka Lacoste vyrobila svůj první znak krokodýla a začala ho umisťovat na každý kousek oděvu. 

Návrháři moc rádi své kabelky pojmenovávají po ikonách showbyznysu, ale taky po dílech slavných umělců. Jednoznačně nejpopulárnějším modelem je Birking bag od Hermése, který nezískal jméno po nikom jiném než zpěvačce Jane Birkin. Díky Laně del Re je zase dnes na světě kabelka Mulberry Del Ray. Značka Givenchy pojmenovala svou tašku Antigona. Chtěla tak vzdát čest Tommasu Traettymu a jeho dokonalé opeře.

Tipnete si, kdy vyšel historicky úplně první módní magazín? Bylo to již v roce 1678. Možná vás překvapí, že byl zaměřen jen na mužské čtenáře. Přefiltrování na druhé pohlaví probíhalo až v osmnáctém století. Módní časopis byl vydáván ve Francii a dlouho byl jediným svého druhu.