• +420 725 419 680 Po-Pá 9-15 h
  • Facebook

Pro milovníky barev: Existuje návod pro sestavení vždy ladících barevných kombinací?

29.8.2018, 12:58

Ať už se snažíte o vytvoření dokonalého outfitu nebo vymýšlíte nový design domu, vyplatí se znát základní pravidla pro kombinace barev. Existuje nějaký způsob, který vás naučí korektnímu barevnému ladění, které bude vypadat vždy skvěle? Jak si poradit při výběru dvojice či trojice odlišných barev?

Volba barev by měla být přirozená, tj. vždy byste při jejich výběru měli preferovat ty odstíny, které sedí vašemu oku a zdají se vám příjemné. Je naprosto přirozené, že každému se líbí jiné barevné tóny. Někdo preferuje barvy studené, jiný zase teplé, třetí dává přednost všem, kterými je vybarvená příroda. Každý zkrátka máme jiný vkus. Nechte se unášet na vlnách svých barev, které vás vystihnou a dodají vám šťávu. 

K barvám přistupujte s trochou respektu. Základní pravidla kombinování jasně říkají, že dvě barvičky jsou někdy až moc, zbytek outfitu musíte vést v nebarevném duchu. K jakékoliv kombinaci barev tedy přidejte už jen bílou a černou barvu, šedou, smetanovou, někdy si můžete dovolit i hnědou. Většinou by měla jedna neutrální barva dominovat. 

Přejděme nyní již k otázce samotného kombinování. Vrátíme se do minulosti, konkrétně až do druhé poloviny sedmnáctého století, kdy se Isaac Newton pokusil o sestavení barevného trojúhelníkového základu. Zkoumal vznik jednotlivých barev a na základě svých výzkumů do primární sekce zařadil červenou, modrou a žlutou barvu, které považujeme za základní dodnes. K této trojici postupně přidal barvy sekundární. Ty umístil též do trojúhelníku. Jde o barvu zelenou, oranžovou a fialovou, které vznikly sjednocením barev základních. Třetí sekci vytváří vlastně neomezený počet barev, světlejší oranžová, tyrkysová a další. Ty vznikají jednak spojením primární a sekundární barvy, dále dvou barev z druhé třídy nebo sjednocením již vzniklých odstínů. Dnes Newtonovu barevnou teorii zná nejvíce lidí pod pojmenováním barevný kruh. Jeho systém sestavování dodnes využívají bytoví designéři i módní návrháři. 

První barevné kombinování je založeno na spojování v rámci tříd. Je dobré si pamatovat, že primární barvy budou spolu ladit v každém případě. Pokud je vaším cílem výrazně vzhlížející kompozice, můžete využít základních barev. Jejich kombinace zapůsobí hravě a vesele. Vždy využívejte jen primární duo, nikdy nenechávejte u sebe všechny tři barvy. Pokud raději stojíte za méně obvyklými barvami, spojte spolu dva odstíny ze sekundárního trojúhelníku.  

Módní návrháři taky často pracují s komplementárními barvami. Stačí vybrat váš oblíbený odstín a pak v kruhu vyhledat barvu sídlící přesně na protější straně. Právě tam se nachází komplementární barva. Ať tímto způsobem sestavíte jakoukoliv dvojici, barvy v ní vždy budou ladit. Klasickým příkladem opozitních barev je fialová a žlutá nebo oranžová se zelenou. Originální design vytvořený na základě kontrastních barev si můžete prohlédnout například na produktu Větší dámská červená peněženka od značky Dudlin. Líbí se vám, že? 

Poslední možností, a přirozeně tou nejčastěji využívanou, je ladění příbuzných barev pospolu. Dominantní odstín tvoří barva z primárního nebo sekundárního trojúhelníku a k ní jsou přidány barvy nacházející se v její blízkosti. Při kombinování analogických barev je důležité začít od nadřazené barvy a dále volit odstíny pouze v jednom zvoleném směru. 

Barevným cyklus vás taky výborně naučí rozlišovat teplé a studené odstíny. Ty se totiž nachází přesně naproti sobě. Variace teplých a studených barev se vyplatí v případě, že chcete nějaký doplněk zdůraznit. Když bude kupříkladu váš look vybarven do teplých tónů, kabelka v chladném modrém odstínu ho skvěle rozbije a udělá z něj originál. 

Jistě vás napadlo, že v trojúhelníku se nenachází žádné odstíny bílé ani černé. Ty totiž vlastně do barev nepatří. Nevíte si rady s tím, jaké doplňky zvolit k barevnému oblečení? Černá a bílá kabelka k němu padne vždy. Taška v bílé a černé barvě jako součást vaší kabelkové zásoby nebude k zahození.