• +420 725 419 680 Po-Pá 9-15 h
  • Facebook

Jak se vyrábí kabelky?

19.9.2018, 10:15

Kabelka je předmět, který si rozhodně nekupujeme každý den, ve většině případů ani každý měsíc. Jedná se o poměrně nákladný doplněk, jehož výroba rozhodně není vhodná pro žádné nešiky. Možná jste už někdy přemýšleli nad posazením cen kabelek. Zdají se vám vysoké? Po přečtení našeho článku pravděpodobně změníte názor. Výroba jedné kabelky zabere víc času, než se na první pohled může zdát. Pojďme si projít zrod kabelky od začátku do konce.

Ruční šití kabelek musí obstarávat opravdoví experti. Příprava jedné tašky znamená nařezání látky, její několikanásobné prošití, taky lepení, svařování, leštění a mnoho dalších úprav. Celá práce musí být neuvěřitelně přesná a pečlivá, aby kabelky svým nositelkám vykonávaly perfektní službu. 

Není tajemstvím, že na výrobě jedné tašky se podílí hned několik techniků. Práci je třeba si povětšinou rozdělit, neboť přecházení od jedné činnosti k druhé by bylo pro každého manuálně pracujícího člověka náročné. Obvykle se o výrobu jedné kabelky stará tři až pět lidí. V některých dílnách částečnou práci na kabelce zastávají stroje, které samozřejmě usnadňují jednotlivcům trochu té dřiny.

Módní model kabelky od MARIA C je Julissa.

 

S časem výroby modelu kabelky je to trochu složitější. Samozřejmě záleží na tom, kolik lidí na doplňku pracuje a jak má vypadat jeho finální zpracování. Jednodušší kabelku bez výrazného propracování a jemných doplňků dokáží svou silou vyrobit tři lidé za půl hodiny. Pokud se však na tašce vyskytují vzory, je na ní prošívání nebo kamínky či jiné lepené motivy, rozroste se doba práce klidně na desetinásobek času. Povětšinou by mělo platit, že čím vyšší cena kabelky je, tím déle byla vyráběna. Je ale třeba připomenout, že záleží taky na výrobním materiálu, strojovém obsazení a samozřejmě i na jméně značky. Jako příklad luxusního modelu kabelky lze uvést typickou středně velkou kabelu crossbody Chanel, jejíž výroba trvá v průměru kolem patnácti hodin. Jen na korpus kabelky totiž módní experti využívají a zpracovávají až sedmnáct různých materiálů. 

Módní dámská tmavě modrá kabelka do ruky - David Jones Pesha

 

Víte, že na základě celého provedení kabelky se dá většinou rozeznat padělek od originálu? Pokud se výrobek nenachází ve výprodeji, neměl by obsahovat ani sebemenší vadu. Kabelky luxusních značek prochází opravdu přísnými kontrolami od počátku výroby až po chvíli, kdy má být doplněk uveden do prodeje. Věřte, že tolika očím by neunikla žádná závada. Ověřuje se nejen čistota materiálů, ale taky rozměry vyrobeného kousku a samozřejmě funkčnost veškerých komponentů. 

Když už jsme se dostaly k ověřování pravosti doplňků, pojďme se podívat ještě na další cenné znaky kabelek pro spolehlivou kontrolu originálu. 

Značkové kabelky jsou ve většině případů pouze šité a ne lepené. Neobsahují podšívku s natištěnými logy, takové vnitřní výplně se nachází zejména na padělcích. 

Materiálově by se celý základ kabelky měl shodovat, pokud tedy není záměrem značky vytvořit kontrastní kousek. Zkontrolujte, zda si s kabelkou materiálově odpovídají nejen ucha, ale i popruh crossbody. Kovové prvky pak vždy tvoří odolný materiál, někdy i stříbro nebo pozlacený kov, který se jen tak neošoupe ani nečerná. 

Při koupi kabelky nezapomeňte hledat datakód, který vám prozradí nejen to, zda je kabelka pravá, ale třeba i informaci, kde a kdy byla vaše vyvolená kamarádka vyrobena. 

Módní dámská kabelka do ruky meruňková - Silvia Rosa Heaven