• +420 725 419 680 Po-Pá 9-15 h
  • Facebook

O Fashion Weeku nejen v New Yorku

15.10.2018, 09:24

Víte, co vlastně znamená a jak probíhá již po mnoho let opěvovaná událost jménem Fashion Week? Přečtěte si článek, který vám prozradí, jak největší návrhářská slavnost roku vlastně začala.

Fashion Week je módní událost, která, jak už můžete z jejího názvu usoudit, trvá přibližně jeden týden. V rámci této akce špičkoví návrháři představují své nové kolekce ještě před tím, než je vypustí do světa. Jde o komplex přehlídek, na kterých se objevují ty největších trendy snad z každého typu odívání. Na show vám známé modelky a špičkoví modelové představí jak ležérní kolekce, tak i spodní prádlo, sportovní oblečení, různorodé doplňky, například kabelky. Na přehlídky se sjíždí celebrity a samozřejmě i novináři z celého světa. 

Celá myšlenka Fashion Weeku se zrodila v Evropě, v jednom z největších měst módního průmyslu. Hádáte správně, pokud myslíte na Paříž. Tam totiž začali mít návrháři potřebu ukazovat své nové modely širokému okolí, a tak si najímali krásné ženy, aby se v jejich šatech jen tak procházely v ulicích. Postupně se z těchto akcí stala společenská událost, která si nakonec vyžádala pravidelné konání. 

Zanedlouho se tato tradice dostala do dalších významných metropolí. Základní čtyřku Fashion Weeku v současné době tvoří New York, Milán, Londýn a Paříž. Kromě těchto měst se však můžete akce zúčastnit taky v Berlíně, Dubaji, Madridu, Římě, Kodani a dokonce i v Praze.  

I když počet metropolí, kde se akce koná, stále narůstá, vždy se najde město, které udává všem ostatním tón. V současné době je to právě New York. Dalo by se říci, že tradice módní show, jak ji známe dnes, zde započala už v ruce 1903, kdy společnost Ehrich Brothers přišla s propagační kampaní, která se snažila zapůsobit moderním oblečením taky na střední třídu lidí. Od desátých let minulého století se pak ukázka šatů a doplňků stala tradicí všech velkých obchodních center. Nové kolekce se představovaly v době oběda nebo odpoledne, kdy dámy trávily volné chvíle u čaje nebo kávy. Přehlídky se staly taky součástí společenských událostí, zejména plesů.

 

Exklusivní dámské zlaté psaníčko - Delami D547

Je zajímavé, že představení oděvů bylo mnohem víc pestré než dnes, a to zejména z hlediska programu. Každá módní přehlídka měla své předem určené téma, kterým se museli návrháři řídit. Jednou šlo o karneval, podruhé po mole kráčely jen brunety. Modelové jen tak neprocházeli sálem tam a zpět. Zastavovali se u lidí a nechávali jedince, aby si ozkoušeli kvalitu látek. Ženám se na celý průběh večera půjčovaly šperky. Pokud modelku na molo doprovázela kabelka, bylo zvykem poslat ji do davu, aby si ji každá žena mohla takzvaně osahat. Při některých přehlídkách probíhaly i dražby většinou za účelem charity.

Oficiálně první týden módy, který nesl již současný název Fashion Week, se odehrál v roce 1943. Jeho konání tak trochu ovládli francouzští návrháři žijící v Americe, neboť ti v době války samozřejmě neměli možnost propagovat své výtvory natož cestovat do Francie. Již v průběhu týdne bylo jasné, že akce se bude opakovat a celý rok dopředu se začal plánovat další ročník. 

Atraktivní dámská crossbody kabelka vínová - Silvia Rosa Tamesis

Nyní se akce pořádá v Dolním Manhattanu, v komplexu budov zvaných SoHo, které jsou přímo rájem pro umělce všeho druhu. Pořadatelé módního týdne si taky vyzkoušeli organizaci přehlídek v Lincolnově centru nebo v Bryant Parku. 

Fashion Week se nyní odehrává dvakrát ročně, vždy ve výhodném období před letní nebo zimní sezónou, aby návrháři stihli představit své kolekce. Poslední Fashion Week se konal v období od čtvrtka 6. září, vrcholil pak v pátek 14. září.