• +420 725 419 680 Po-Pá 9-15 h
  • Facebook

Jak vybrat správný batoh pro děti?

12.11.2018, 10:03

Máte doma mladého školáka? Děti musí do školy každý den nosit nespočet potřebných věcí. Sešity a učebnice, naplněný penál, svačinu, pití a další potřeby. To je pro malé děti dost velká zátěž. Kabelka nebo vak na jedno rameno pro nošení těžkých věcí vhodná není, natož pro dítě. Ideální volbou, jak všechny tyto věci nosit, je batoh. Ten však vybírejte s respektem. Berte ohled na několik faktorů, které vám budou v tomto článku představeny.

Velikost batohu 

Správná velikost batohu závisí na výšce dítěte. Je třeba myslet na to, že by zavazadlo nikdy nemělo přesahovat záda nositele, a to jak nahoře, tak i dole. Samozřejmě je důležité, aby batoh nebyl ani moc široký. Předmět vykukující ze stran bude pro dítě akorát přítěží. 

Velikost batohu se uvádí v litrech. Je vám asi jasné, že nosnost je obvykle přímo úměrná jeho velikosti. Samozřejmě záleží na materiálu, ze kterého byl batoh zhotoven, obvykle se však nosnost stejně velkých batohů jednotlivých látek moc nemění. Při výběru (nejen) školního batohu pro své dítě myslete na to, že by v žádném případě nemělo na zádech nosit více kilogramů než patnáct procent z jeho váhy. Dospělý si pak může dovolit víc, jeho záda za podmínky správně vytvarovaného a vybaveného batohu jsou každý den schopna unést kolem dvaceti pěti procent jeho tělesné hmotnosti. 

Propracování batohu 

Dětské školní batohy jsou sice moc krásné na pohled, ale tím to končí. Pokud chcete udělat dobře zádům svého dítěte, zapomeňte na klasické aktovky, které vůbec nedbají na anatomii člověka. Pro pohodlné a komfortní nošení se vyplatí koupit dítěti již v malém věku pořádný batoh sportovní či jakékoliv ověřené značky, která ví, co je pro nositele dobré. 

Popruhy 

I když se zdají být popruhy maličkostí, právě ty dělají batoh batohem. V každém případě by měly být nastavitelné. Pomocí jednoduchého posuvného systému byste je měli snadno upravit na libovolnou délku. Důležité je taky jejich polstrování. Popruhy by vás v žádném případě neměly řezat ani nijak tlačit. Zejména pro děti jsou pak velkou výhodou prsní a bederní popruhy, které zajišťují to, aby se batoh po zádech nepohyboval. 

Další detaily 

Při výběru batohu myslete hlavně na jeho funkčnost. Přesvědčte se, že má batůžek dostatek samostatných kapsiček. Děti je dobré učit ukládat věci stále na stejné místo. Omezíte tak jejich dlouhé hledání různých předmětů. I vy si ulehčíte kontrolu přípravy pomůcek do školy. Samozřejmě i vnitřní prostor by měl být dobře organizovaný. Nezapomeňte taky na místo pro pití. Batoh by měl mít nejméně jednu vnější přihrádku na láhev s vodou, aby si ji dítě mohlo bez obtíží vytáhnout, kdykoliv bude potřebovat. Pokud chcete podpořit pitný režim svého potomka ještě lépe, můžete vybrat speciální batoh se zabudovaným pitným vakem. Z něj pak vede hadička skrz batoh a dítě může kdykoliv tekutiny doplňovat. Tyto speciální nádoby na pití je možné zasadit i do klasických batohů. 

Kupujte takový batůžek, který je odolný proti dešti nebo vybírejte zavazadlo se speciální nepromokavou pláštěnkou, která ochrání nejen batoh, ale i předměty uvnitř. 

Zkontrolujte, zda vámi vybraný batoh obsahuje reflexní proužky. Ty zvýší bezpečnost vašeho dítěte až o několik procent. Kontrastní pásky a jiné předměty jsou vhodné zejména za horších světelných podmínek. Mnohonásobně zvýší viditelnost nejen pro řidiče aut. 

Pokud se rozhodnete pořídit svému dítěti batoh s pohádkovými nebo jinými filmovými postavičkami, s koupí nespěchejte. Pokud totiž batoh pořídíte dopředu, je možné, že animovaní hrdinové ještě vyjdou z módy a váš potomek bude chtít takovou aktovku, jakou má jeho kamarád. Vždy vybírejte zavazadlo s dítětem. Při jeho rozhodování se zabavíte i vy, můžete zatím prozkoumat kabelky nové kolekce.