• +420 725 419 680 Po-Pá 9-15 h
  • Facebook

Pásky, důležitá součást pánského oblečení.

17.12.2018, 12:35

Někteří muži nemají opasek a další část vlastní jen jeden kus a půjde si ho koupit až když předchozí úplně ukončil službu. Ale opasek je věrný společník kalhot, který kromě poskytování užitečné pomoci k udržení kalhot může doplnit váš styl. Víte, na co je třeba přihlížet při koupi opasku?

Už jste někdy byli v obchodě kupovat opasek a první otázka prodejce byla, jaký opasek by to měl být? A vaše odpověď může být že: "pro mě".

Na trhu jsou dva základní typy: opasek do obleku a sportovní opasek.

Formální nebo oblekové opasky jsou z lesklejších materiálů a působí nenápadně, nosí se k obleku a měly by být vždy velmi kvalitní, užší a přiměřeně decentní (nejlépe v černé, případně hnědé barvě). Dbáme aby byly v souladu s ostatními koženými prvky celkového outfitu, jako například s koženými botami, řemínkem na hodinkách nebo aktovkou.

 

Sportovní opasky mohou více podléhat trendům. Jsou vhodné například k džínám či manšestrákům a jejich výběr již není tak striktně ohraničený, vhodné jsou i opasky z pevné textilie, s výraznější přezkou nebo sponou či kontrastním šitím.

Vybíráte si opasek na praktickou funkci, nebo chcete doplnit svůj šatník o luxusní kousek?

Pokud si vybíráte nový opasek výlučně na praktickou funkci, vybírejte si nadčasové ze světle hnědé nebo černé kůže, s dostatečným počtem dírek a kvalitní kovovou přezkou. Musí být pohodlný a na dotek příjemný.
Jde vám jen o doplnění šatníku? Porozhlédněte se po výrazném, který osvěží běžné džíny a dodá jim glanc. Pamatujte však, že pásek by neměl být výraznější, než celý outfit - je jen doplněk, oblečení se mu nemá podřizovat.
I opasek může představovat luxus. Vsaďte na pravou kůži, která může být dokonce z krokodýla. Samozřejmě nezapomeňte na luxusní sponu, která dodá opasku punc. V případě, že se chystáte si pořídit luxusnější pásek jednoznačně zvolte klasiku v barvách jako černá nebo hnědá. Barvy, které dokážete zkombinovat skoro s každým outfitem.

 

Pánský kožený opasek hnědý - Cavaldi Geof 95

Na co dbát při výběru opasku?

Při výběru opasku je základ správná délka a šířka. Délka pásku se může měnit od sedu kalhot. Nespoléhejte na to, že máte jeden pásek v určité velikosti a ten Vám bude dobrý ve všech kalhotách. Stejně, jako kalhoty mají různé velikosti tak i opasek může mít zcela jinou velikost než nosíte. Vše závisí na tom jakou výšku sedu mají kalhoty. Správná délka opasku se měří od začátku spony po střední dírku. Velikost pásů udávají výrobci v centimetrech, rozdělují se ve velmi vzácných případech, jako například oblečení (S, M, L, XL, XXL). Pokud si kupujete pásek raději si vyberte s větší délkou, tento si umíte doma upravit na požadovanou délku. V případě opasku na automatickou přezku, uvolněte přezku v místě kde se spojuje s koženou částí pásku, pásek zkraťte a znovu vložte do přezky. Pokud máte opasek na šroub, tak šroub vyšroubujte, pásek zkraťte na požadovanou délku, vyrazte novou dírku a znovu zašroubujte. Myslete při tom na to abyste délku upravovali na střední dírku na opasku! Nic nevypadá hůř než opasek s vlastnoručně vyvrtanými (nejlépe kapesním nožíkem pro případ nouze) dírkami a / nebo s poškozenou kůží!

 

O opasek je třeba pečovat

Pokud jste si navykli na věšení kalhot spolu s páskem nebo ledabyle zkroucení opasku a uložení kamsi do zásuvky, děláte špatně-nedobře. Stočený opasek se postupem času přizpůsobí svému novému tvaru, nejednou kůže dopuká, vybledne. Nejlepší způsob, jak uchovávat v šatníku opasek, je svislé zavěšení na speciální opaskový věšák, jaký seženete v každém obchodním domě s nábytkem v oddělení s doplňky do šatníkových skříní. Z času na čas kožený opasek přetřete včelím voskem a dočistěte měkkým hadříkem, aby si zachoval novost co nejdéle. Dobře si přečtěte instrukce na štítku, jak a zda se může pásek čistit (látkový se udržuje jinak než kožený).
Muži opasky jednoduše zbožňují, vědí je nosit a je to jejich nejoblíbenější doplněk. Navíc opasky skoro nikdy nevyjdou z módy, takže investice do kvalitního opasku se Vám určitě vyplatí a opasek Vám vydrží v šatníku i roky.