• +420 725 419 680 Po-Pá 9-15 h
  • Facebook

Vybíráte kufr? Který je lepší, tvrdý či měkký?

19.5.2019, 19:00

Více lidí, více chutí. Ne každý si při koupi věcí vybírá totéž. Při výběru dbejte na to z jakého materiálu je zavazadlo vyrobeno. K dispozici jsou tvrdé a měkké kufry. Rozdíl spočívá v pružnosti. Každý typ má své výhody i nevýhody. Mezi nejoblíbenější patří cestovní kufry, nebo tašky na kolečkách. Neměli byste zapomínat ani na rozměry zavazadel, kufry do 50 cm si smíte vzít do letadla jako příruční zavazadlo. Jedním z nejdůležitějších aspektů cestování je pohodlí a proto jsme se rozhodli zaměřit na rozdíly mezi měkkými a tvrdými zavazadly.

Mnozí lidé si myslí, že tvrdé kufry mají větší vydrž při cestování, ale to není úplně pravda. Flexibilní, měkčí kvalitní taška může být stejně dobrá nebo dokonce odolnější než tvrdá. V našem příspěvku popisujeme výhody a nevýhody obou typů kufrů, které vám umožní si vybrat ten správný.

Tvrdé kufry

Tvrdší modely poskytují větší ochranu pro křehké objekty. Pokud často nosíte takové věci, je tento typ zavazadel pro vás. Tvrdší kufry jsou odolnější vůči povětrnostním vlivům, například dešti, i když je pravda, že měkčí modely jsou vyrobeny z vodoodpudivých materiálů. Tvrdé verze se snadno udržují, nečistoty stačí jen utřít hadříkem.

Ačkoliv jsou obvykle těžší, na trhu se nacházejí stále lehčí, ale pevné kufry. Další argument ve prospěch tvrdých kufrů je jejich formálnější vzhled, jsou elegantnější, proto pokud cestujete na delší pracovní cesty je tvrdý kufr volba pro vás.

 

 

Kvalitní a elegantní pevný zářivě modrý cestovní kufr - Agrado Michael M​

Nevýhodou tvrdých kufrů je jejich povrchová úprava, která sice ochrání obsah zavazadla, ale při častém používání se tvrdý plast poškrábe a jeho vzhled není nejlepší. Rovněž při balení věcí si musíte promyslet co byste mohli během cestování potřebovat, protože tvrdé verze kufrů nemají boční snadno přístupné přihrádky. Takový kufr musíte otevřít celý a pracně v něm hledat věci. Tyto modely nezohledňují tvar svého obsahu, takže balení a rozložení může chvíli trvat. Náš další komentář k tvrdým modelům spočívá v tom, že obvykle nepatří k nejlevnějším taškám.

Moderní zlatý skořepinový cestovní kufr sada - Ormi Dopp S, M, L​

Z jakého plastu vybrat tvrdý kufr?

Tvrdé (skořepinové) kufry se vyrábějí z různých druhů plastu. Nejčastěji používané jsou:

ABS - což je kopolymer s velkou odolností vůči změnám teplot i mechanickému poškození. Je méně náchylný proti poškrábání, je také lehký i levný.

Polykarbonát - je také rezistentní vůči teplotám, zároveň je lehký a pružný, a tím i nárazuvzdorný. Často je kombinován i s ABS. Takové kufry odolávají nárazu i poškrábání.

Polypropylen - je lehčí než polykarbonát a pružnější než ABS. Pokud hledáte opravdu lehký skořepinový kufr, sáhněte po něm.

Tvrdé kufry jsou nejlepší volbou pokud často cestujete letecky.

Měkké kufry

Měkké kufry se nejčastěji vyrábějí v kombinaci textil - plast. Jejich první výhodou je nižší hmotnost. Další plus je, že nejste omezeni tvarem vašeho zavazadla, to znamená, že měkký kufr se částečně přizpůsobí obsahu věcí které potřebujete zabalit. U některých typů je možno zvětšit zavazadlový prostor povolením zipů.

 

 

Látkový černý cestovní kufr - Ormi Grave L

Měkké kufry jsou vybaveny praktickými vnějšími kapsami, což usnadňuje během cestování vytáhnout ze zavazadel věci, které potřebujete mít po ruce. Další výhodou je, že ve srovnání se stejnými a stejně kvalitními tvrdými verzemi jsou měkké kufry obvykle levnější.

 

Pevnější látkový kufr tmavý béžový - Lumi Iann M

No měkka zavazadla mají i své nevýhody. Jejich první nevýhodou je, že i když jsou vyrobeny z nepropustných materiálů, jsou méně vodotěsné jak jejich tvrdší protějšky. Pokud cestujete s křehkými předměty, budete lépší, pokud si zvolíte tvrdší model, protože měkká taška méně chrání vaše křehčí věci před rozbitím. Textilní kufry jsou méně odolné, při cestování letadlem se mohou potrhat, ušpinit a proříznout. Tomu lze částečně předejít zabalením kufru do fólie přímo na letišti. Pokud letecky cestujete jen občas nebo vůbec, takový kufr vám bude stačit.

Oba typy kufrů mají vnitřní uspořádání, které zajistí pevnou fixaci oblečení v kufru. Dělící přepážka umístěna na vnitřní straně víka je zhotovena se síťoviny a je vhodná na uložení elektroniky, drogerie či drobného oblečení.

 

Manipulaci vám usnadní teleskopická (vysouvatelná) rukojeť, ideální je pokud má dvě rukojeti, jednu na kratší a druhou na delší straně kufru a kolečka. Obecně platí, že čím větší kolečka kufr má, tím snadněji se s ním manipuluje. Kolečka mohou být dvě nebo čtyři. Při zdolávání obrubníků či jiných terénních nerovností jsou pohodlnější kufry se dvěma kolečky. Naopak čtyři kolečka vám nabízejí lepší ovladatelnost, kufr se snadněji otáčí. V případě koleček je důležitý i materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Zatímco odolnější plastová kolečka všechny upozorní na to, že právě procházíte kolem, pogumované kolečka jsou zase zárukou tichého pojezdu.

Na závěr je třeba dodat že obě varianty zavazadel jsou velmi stylové a praktické. Zejména pro ženy může být vzhled kufru důležitý. Originální model s barevným vzorem však může mít i praktický význam - zmenšuje pravděpodobnost, že na letišti dojde k záměně vašeho zavazadla se zavazadly jiné osoby. Na trhu je dnes velké množství kufrů s moderním barevným potiskem. Elegantní řešení nabízejí i originální obaly na kufr, které promění obyčejný kufr na stylový doplněk.