• +420 725 419 680 Po-Pá 9-15 h
  • Facebook

Víte co jsou veganské kožené kabelky? A z čeho se vyrábějí?

14.1.2019, 10:01

Kůže je klasický, odolný materiál, který lidé používají již tisíce let. Protože stále více a více lidí se rozhoduje následovat veganský styl nebo životní styl v souladu s přírodou, poptávka po alternativách bez krutosti se zvyšuje. Pokud jde o tašky, je to už dávno kompromis mezi stylem a čistým svědomím.

Zatímco kůže byla v počátcích lidstva pouze vedlejším produktem potravy, v 18. století se stala oblíbeným materiálem pro výrobu opasků, sedadel, luxusního nábytku a později i tašek. Tento vývoj vedl k inovacím v kožedělném průmyslu. Jelikož se zvyšuje povědomí o problémech a krutosti souvisejících se zvířecí kůží, stále více spotřebitelů aktivně hledá alternativy a stále více designérů a špičkových značek začínají využívat inovativní a ekologické materiály. Které to jsou?

Korek

Korek je již dlouho považován za jeden z ekologicky šetrných materiálů používaných v módě. Produkce korku má dlouhou tradici v Portugalsku, kde se většina materiálu sklízí. Korkový dub lze sesbírat každých 10 let a během procesu sběru se odstraní pouze kůra stromu, což znamená, že strom může nadále růst. Po shromáždění kůry je vysušená, vařená, stlačená a pak může být přeměněna na veganský materiál podobající se kůži, který používají designéři v Portugalsku, ale i ve světě.

Teaková kůže

Teaková kůže je vyrobena ze shromážděných teakových listů, které jsou opracované a spletené s textilií. Jedná se odolný materiál, který se vyrábí v severním Thajsku. Stejně jako listy v přírodě je každý kus vyroben z teakové koženky jedinečný.

Co je NAORON?

Naoron je papírový materiál, vyvinutý výhradně pro společnost Siwa od japonské společnosti Onao. Tento materiál je měkký, pružný, odolný vůči vodě a roztržení.
Existují dva druhy NAORON-u: Soft Naoron z dřevní buničiny a polyolefinu a RPF Naoron vyrobený z recyklovaných polyesterových vláken z použitých textilních výrobků a PET plastových lahví.
Z Naoron materiálu se vyrábí celou řadu produktů, mezi nimi nechybí peněženky či tašky. Kabelky z Naoronu jsou lehké a ideální pro každodenní použití. I jejich čištění je velmi snadné, zcela postačí přetřít jej vlhkým hadříkem. I když je tento materiál odolný vůči vodě, nedoporučuje se ho namočit, protože při delším kontaktu s vodou může barva kabelky vyblednout.

 

 

 

Voskovaná bavlna

Voskovaná bavlna patří mezi běžnější alternativy veganské kůže. Mnoho evropských designérů jako Trakk nebo nadcházející značka Treesizeverse pracují s tímto materiálem. Materiál je snadno čistitelný a trvanlivý, což je nejlepší výběr pro "každodenní tašky", jako jsou batohy nebo kabelky.

Slyšeli jste o Pinatex?

Pinatex je spíše nový přírodní materiál vyrobený z vláken ananasového listu, které jsou vedlejším produktem při sklizni ananasu. Jednou z prvních značek, které používají inovativní materiál, je „Svala“, dobře známá veganská taška z Los Angeles.

"Ovocná" kůže

Jablka nebo pomeranče nejsou jen ovoce. Značka Veggani z Philadelphie začala používat pro své návrhy takzvanou jablečnou kůži. Že jste o ní ještě neslyšeli? Jablečné slupky sušené nebo práškové jsou smíchány s vegánovým lepidlem a rozetřené na listy. Další designéři z Holandska začali experimentovat s tkaninou vyrobenou z pomerančových vláken.

 

Recyklovatelné materiály

Vedle zažitých materiálech, někteří designéři používají více netradičních materiálů, jako jsou recyklované plastové lahve, staré pneumatiky, nebo vyřazené požární hadice a dokáží z nich vytvořit fantastické veganské kabelky.


Zde se naskýtá otázka: Je kůže stále potřebná v módě?