• +420 725 419 680 Po-Pá 9-15 h
  • Facebook

Falešná kůže, imitace kůže nebo PU kůže. Další inovativní materiál ve světě kabelek.

21.1.2019, 09:21

Falešná kůže, imitace kůže, nebo i veganská kůže: všechny názvy znamenají totéž: PU (polyuretan), který má napodobovat kůži. Je to inovativní technologie a materiál, který vypadá a na dotek působí stejně jako kůže.

Byl vyvinut na řešení všech problémů PU, které mají tendenci k vločkování a odlupování. Ačkoli tento typ technologie existuje již desítky let, používá se hlavně pro luxusní sedací soupravy a luxusní autosedačky. Tento materiál je vyroben z vysoce kvalitní polyuretanové pryskyřice a ultrajemného mikrovlákna, které je schopné napodobovat strukturu pravé kůže, která je pak obarvena roztokem. Jeho pramen vláken je dokonce jemnější než hedvábí! Výhody tohoto materiálu zahrnují měkkou luxusní texturu, nízkou hmotnost, vysokou trvanlivost, nízkou údržbu a jsou k dispozici v mnoha barvách. PU kůže je na první pohled nerozeznatelná od pravé kůže.

Tento inovativní materiál pronikl i do světa kabelek. V roce 2016 s cílem dosáhnout etickou a udržitelnou budoucnost se začaly vyrábět kabelky z recyklovaného materiálu. Při výrobě se používá jedinečná technologie ultrafialových mikrovláken, aby se výrobky co nejvíce podobaly pravé kůži. Jejich výrobce se nachází v Guangzhou, v Číně, zaměstnává 500 zaměstnanců a materiál dodávají takovým luxusním značkám, jako je Prada. Pracují pouze s továrnami, které jsou certifikovány společností GRS (Global Recycling Standards) a normou Oeko-Tex. 10% každého nákupu se daruje do organizací zabývajících se zlepšením životních podmínek zvířat.

Jak se vyrábí polyuretanová kůže?

PU se vyrábí tak, že se potáhne podkladový materiál z textilní nebo syntetické tkaniny povrchovou vrstvou polyesteru s pružným polymerem, na kterém se vypracuje vzhled realistické imitace pravé zvířecí kůže, nejen na pohled, ale i na dotek. Při výrobě PU kůže se nepoužívají žádné změkčovadla, protože PU pryskyřice jsou produktem měkčího polymeru a na ty nejsou potřebné, díky tomu nedochází k popraskání, olupování a PU kůže proto zůstane hladká a pružná, je odolná vůči oděru, proto se nejčastěji používá v čalounictví . Polyuretan je považován za ekologičtější jako Vinyl, protože nevytváří dioxiny.

 

Jak poznáme kabelku z PU kůže a jak s ní zacházet?

PU kožené kabelky jsou plastičtější, protože jsou vyrobeny z polyuretanových pěn. Mají krásný vzhled, jsou odolné a dokonce velmi snadno omyvatelné vodu a saponátem. Vyhnout byste se měli čištění na sucho, drhnutí kabelky, ale i čištění vodou teplejší více než 40 stupňů. Zabraňte styku PU kůže s organickými rozpouštědly či benzínem.
Kabelky z PU kůže jsou relativně tvrdé a proto pěkně drží svůj tvar. Další výhodou kabelek z PU je jejich cena, jsou mnohem levnější než kabelky z pravé kůže, mají dostatečnou odolnost vůči popraskání a poškození UV zářením.