S námi o Velikonocích neplatíte poštovné - všechny způsoby dopravy jsou teď zdarma! Tak hurá nakupovat a hody hody doprovody! 

  • +420 725 419 680 Po-Pá 9-15 h
  • Facebook

Staráte se o svou kabelku dobře?

20.5.2016, 19:45

Kvalitní značková kabelka si zasluhuje náležitou péči. Vždyť o sebe také pečujeme. Chodíme pravidelně ke kadeřnici a kosmetičce, nakupujeme nejrůznější kosmetiku. Na údržbu své kabelky však často nemyslíme, čímž zkracujeme její životnost. Jak vlastně máme pečovat o svou kabelku, aby nám dlouho vydržela krásná a plně funkční? To si vysvětlíme v našem článku.

Látkové do pračky

Nejsnazší údržbu obnáší látkové kabelky. Mnohé z nich lze totiž vyprat v pračce. Dbejte vždy
na doporučení výrobce. Uvnitř kabelky obvykle bývají visačky s informačním značením
(na kolik prát stupňů, zda prát ručně nebo v pračce apod.). S podobnými visačkami se setkáváme
také u oblečení. Význam značek si snadno najdeme na internetu. Obecně platí, že ruční praní je šetrnější než praní v pračce. Bezpečnější je rovněž praní na nižší teploty. I mezi látkovými kabelkami najdeme takové, které nemůžeme prát. Takové kabelky se čistí vlhkým hadříkem, při značném znečištění použijeme čistič skvrn na textil. Přípravek vybíráme na konkrétní druh tkaniny, z níž je kabelka vyrobena. Nejsme-li si jisty vhodností údržby, obrátíme se na profesionály. V čistírně nám kabelku nejen vyčistí, zároveň nám i poradí ohledně péče o ni.

Pozor! Lakovaná kabelka je jako princezna na hrášku

Velmi opatrné musíme být při údržbě lakovaných kabelek, které jsou náchylnější k mechanickému
i chemickému poškození. Jde o takovou princeznu na hrášku mezi kabelkami. Vyžaduje totiž velmi jemné zacházení, jinak riskujeme poškození kabelky. Při jejich čištění je jen lehce otřeme navlhčeným hadříkem a následně do sucha utřeme. Hadřík musí být měkký z nebarveného materiálu.
Údržbu provádíme vždy jemně (na povrch netlačíme). K čištění používáme jen šetrné přípravky
(např. speciální čistící pěnu na lakovanou kůži).

Nubuk, velur – semiš

Kabelky z nubuku a veluru (lidově semiše) očistíme gumovým kartáčkem pro tento druh materiálu. Součástí údržby je použití speciálního impregnačního spreje. Díky impregnaci je kabelka chráněna před ušpiněním a promoknutím (např. při nepříznivém počasí).

A co klasické kožené kabelky?   

Na čištění klasické kožené kabelky používáme měkký nebarvený hadřík a speciální čistící prostředky (pěny) na koženou galanterii. Materiál pravidelně krémujeme přípravkem pro konkrétní druh kůže,
z něhož je kabelka vyrobena. Dbáme na to, aby nám kabelka nepromokla a nebyla vystavována vysokým teplotám. Kožená galanterie totiž obecně špatně snáší promoknutí a vysoké teploty.
Pokud nám kožená kabelka promokne, sušíme ji za pokojové teploty. Vysušení napomáháme otíráním nebarveným měkkým hadříkem.

Syntetická kabelka

Vlastníme-li kabelku ze syntetických materiálů, tak k čištění používáme jemný saponátový roztok
a měkký nebarvený hadřík. Po otření kabelky saponátovým roztokem ji do sucha utřeme.

Máte-li dojem, že je pro vás údržba kabelky příliš náročná, máme pro vás dobrou zprávu. Existují
 speciální čistírny zaměřené přímo na kabelky. Veškerou práci tedy můžeme přenechat profesionálům.